Wiele osób, szczególnie tych bardzo szczupłych zastanawia się, co należy zrobić, aby zwiększyć masę ciała. Najlepiej jak najwięcej i jak najszybciej. Droga do tego niestety nie jest taka prosta. Wystarczy skupić się na pewnych podstawach, ale efekty nie są takie, jak wyobraża sobie większość osób. Kształtowanie sylwetki nie jest sprintem, a [...]
[...] tego też względu zdecydowanie warto zgłębić ją w tym kierunku. Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i bazować na jak najlepszych produktach pod względem jakości. Są to źródła białka, tłuszczów i węglowodanów. Z tego też względu warto zaznajomić się z nimi: 1. Źródła białka: [...]
[...] zdaje sobie sprawę z tego, że białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Z tego też względu zdecydowanie warto skupić się na tym, aby bazować na jak najlepszych jego źródłach pod względem jakości. Będą to zdecydowanie źródła białka zwierzęcego, takie jak: - mięsa (drób, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna), - ryby (wszelkie świeżę [...]
co do makroskładników to liczysz zpaotrzebowanie, dodajesz 200-300kcal i rozdzielasz na 2g białka i 1-1,5g tłuszczu na kg masy ciała, a po tym jak to dobierzesz będziesz wiedział ile dać węgli, bo dodasz je z pozostałych kcal - 1g białka 4kcal, 1g tłuszczu 9kcal, 1g węgli 4 kcal http://www.sfd.pl/ -t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie [...]
Problem Twojej sylwetki, jak i sporej części osób jest taki, że nie masz diety. W ten sposób niestety ciężko o znaczną zmianę sylwetki na estetyczną. Do pewnego stopnia być może coś zmienisz. Jednak jak sam widzisz, przytyłeś 10 kg i otłuściłeś organizm. Nie jest aż tak źle, ale dalsze budowanie masy mięśniowej na oko, bez diety zdecydowanie może [...]
Cześć! Jeżeli jesz niedużo, to na pewno nie będziesz miał dużej masy mięśniowej i łatwo wpaść w przekonanie, że jest się ektormorfikiem. Przede wszystkim warto byś odpowiednio wyliczył swoją kaloryczność i skupił się na poprawnym podziale makroskładników. http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne. [...]
[...] Wśród źródeł makroskładników, które warto włączyć do naszej diety, zaliczamy: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html - źródła białka http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html - źródła tłuszczów [...]
[...] wpływ nie tylko na wyniki sportowo, ale również, a nawet przede wszystkim nasze zdrowie. Posiłki w diecie zbilansowanej powinny być pełnowartościowe. Dobieramy więc zalecane źródła białka, tłuszczów i węglowodanów, starając się bazować najlepszych jakościowo a niekoniecznie naleśnikach, czy pierogach z mąki pszennej. Warto w takiej sytuacji [...]
[...] ja sie spotkałem z teoriami na temat zalanej sylwetki po laktozie w wywiadach z zawodnikami . A oni raczej maja dostep do innych supli i nie musza pic mleka jako jednego źródła białka. Co dziwniejesze niektorzy całkiem odstawiaja nabiał podczas rzeźbienia co już jest wogole dla mnie niejasne. Ps.Obecnie pije 0,5 litra mleka na dzień i jjem [...]
Dieta low carb jest bez wątpienia popularną metodą wspomagania redukcji tkanki tłuszczowej. Podstawowym jej założeniem jest ograniczenie ilości węglowodanów do 100-150 g dziennie, gdzie większość ustalamy w okolicy treningu lub w przypadku treningu rano całość w posiłku po treningu. Z kolei dzień wcześniej na kolację można zjeść większość z puli [...]
Budowanie masy mięśniowej to proces wymagający dużego nakładu pracy, dyscypliny i cierpliwości. Można powiedzieć, że jest bardziej wymagające niż redukcja tkanki tłuszczowej. Każda praca nad sylwetką składa się z kilku podstawowych elementów: - odpowiednio dobrana dieta - trening adekwatny do celów - regeneracja - opcjonalnie suplementacja Osoby [...]
[...] Również ciekawe przepisy znajdziemy w dziale kuchnia serwisu potreningu.pl. Zapraszamy do nich tutaj: http://potreningu.pl/kitchen/list Aby mieść świadomość tego, jakie źródła składników odżywczych łączyć ze sobą i tworzyć w ten sposób własne przepisy, zapraszam do zapoznania się zalecanymi ich źródłami: 1. Źródła białka: [...]
Witaj. Z tego co opisujesz to zdecydowanie Twoja dieta będzie słabiutka. Musisz wiedzieć , że diety deficytowe w prawidłowy rozkład makro a zarazem kaloryczność na dłuższa metę zadziałają odwrotnie .Mogą zaszkodzić sylwetce przy dużym wysiłku,nie chodzi tu tylko o białka mięśniowe i katabolizm, bo to twoje najmniejsze zmartwienie. Chroniczne [...]
Bez względu na to, jaki jest nasz cel, oczywiste jest to, że podstawą do jego osiągnięcia jest odpowiedni trening siłowy. Czy będzie to budowa masy mięśniowej, redukcja tkanki tłuszczowej, poprawa wydolności, gibkości, wytrzymałości, czy siły, zawsze należy ukierunkować w odpowiedni sposób treningi oporowe. Nie może być to tylko cardio w postaci [...]
[...] tkanki tłuszczowej, odejmujemy od otrzymanego wyniku około 300 kcal. Istotne będzie również to, jakie jakości produkty będziemy spożywali. Dlatego też warto bazować na źródłach składników odżywczych jak najlepszych pod względem jakości. Zaliczyć do nich można: 1. Źródła białka: [...]
[...] 2. Spożywanie posiłków składających się z zalecanych źródeł składników odżywczych. Zaliczyć tutaj należy: - źródła białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html - źródła tłuszczów: [...]
[...] Jednak nie zawsze wiemy co jeść i na co innego możemy wymieniać dany produkt, czy dane źródło składników odżywczych. Dlatego też podstawą będzie zapoznanie się z zalecanymi źródłami makroskładników i odpowiednie ich rotowanie w naszym żywieniu. Sprawi to nie tylko ograniczenie monotonii jedzenia co chwilę piersi z kurczakiem, czy twarogu z [...]
[...] które dodatkowo utrudniają wchłanianie białek. Np. w polędwicy wieprzowej znajdują się 23g białka i 29g. tłuszczów, w serze żółtym 21g. białka i 35g. tłuszczów. Optymalne źródła białka to mięso i ryby. Najbardziej rozpowszechnionym źródłem białka jest popularna i stosowana od wieków pierś z kurczaka ( 21g. białka i tylko 1,3g. tłuszczu), [...]